- Viernes, 05 Junio 2020
- Fecha de publicación
Amb la participació de PIME Balears. FOTO: CAIB.
FONT: CAIB, 4 JUNY 2020
Proposta per transitar els ERTO de força major a causes productives, i mantenir la protecció fins al 31 de desembre
Govern i agents socials i econòmics acorden més mesures preventives de control de la COVID-19, amb proves serològiques voluntàries a tot l’àmbit laboral
La Mesa de Diàleg Social també ha aprovat l’Estratègia de turisme segur per a les Illes Balears, que han elaborat les autoritats sanitària i laboral, amb el consens de sindicats i patronals
La Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears, conformada avui pel vicepresident Juan Pedro Yllanes, la consellera Rosario Sánchez i el conseller Iago Negueruela, i les organitzacions sindicals (José Luis García, de CCOO i Alejandro Teixias, d’UGT) i empresarials (Carmen Planas per CAEB i Jordi Mora per PIMEB) més representatives han acordat avui aprovar diverses mesures adreçades a reforçar la protecció del mercat econòmic i laboral de les Illes.
En acabar, el conseller Negueruela ha donat compte dels principals punts dels acords. En primer lloc, s’ha consensuat un document per elevar al Govern de l’Estat, en el que se sol·licita que els ERTO per causes de força major puguin transitar a ERTO per causes productives un cop s’alci l’estat d’alarma.
Es planteja que aquesta mesura sigui efectiva fins el 31 de desembre de 2020. D’aquesta manera, el trànsit d’ERTO a causes productives permetrà una flexibilització de la represa de les empreses a l’activitat.
Una de les principals propostes és que els ERTO per causes productives puguin estar bonificats i es plantegen dues possibilitats per aplicar aquestes bonificacions de les cotitzacions: una, que s’exonerin les cotitzacions al 100% dels treballadors afectats per un ERTO (o un 50% en el cas que quedin desafectats) i una altra alternativa és que s’exoneri parcialment el pagament de les cotitzacions, en diferents graus, en funció a la seva demanda turística internacional, i tenint en compte la productivitat regional.
Un altre element també important d’aquesta proposta és que, en tots els casos, el reconeixement dels ERTO per causes productives es facin per centre de treball i no per empresa (com està actualment fixat), com un element més de flexibilització per a la incorporació de les distintes activitats productives, tenint en compte que la represa haurà de ser progressiva en cada empresa.
Atès que els ERTO parcials han demostrat una escassa efectivitat a les Illes Balears, ja que les empreses havien d’assumir el cost de les cotitzacions de tota la seva plantilla, encara no es trobessin en situació de represa laboral, la Mesa del Diàleg Social de les Illes balears proposa un mecanisme més ajustat a la realitat de l’activitat turística, basada en la tramitació d’ERTO per centre de treball i poder així aplicar aquestes mesures extraordinàries.
En aquest acord de la Mesa de Diàleg Social també s’hi inclouen les persones treballadores fixes discontinues i aquelles que realitzen tasques fixes i periòdiques que es repeteixen en determinades dates de l’any i que es troben en període d’inactivitat a causa de la crisi de la COVID-19, i que també seran inclosos en els ERTO, ampliant així la xarxa de protecció per al conjunt de treballadors i treballadores.
PROVES SEROLÒGIQUES VOLUNTARIES
Una altra mesura acordada en mesa de diàleg social ha estat una millora de l’estratègia de diagnosi, vigilància i control de la COVID-19, facilitant als treballadors i treballadores la possibilitat de sotmetre’s, amb caràcter voluntari, a una prova serològica, segons les pautes i directrius de l’autoritat sanitària, que contribuirà a frenar possibles contagis.
Les proves serològiques seran prescrites pel Departament de Medicina del Treball del servei de prevenció de Riscos Laborals, a petició de l’empresa candidata, i poden esser realitzades per centres o serveis privats, degudament acreditats i autoritzats per l’autoritat sanitària.
Aquestes proves es fan garantint la protecció de dades dels treballadors i treballadores i si la interpretació de la prova serològica així ho aconsella, el Servei de Prevenció de Riscos podrà sol·licitar la realització de proves PCR per a la persona afectada.
ESTRATÈGIA DE TURISME SEGUR A LES ILLES BALEARS
Un altre element per reforçar les garanties de seguretat ha estat l’aprovació i posada en marxa d’una estratègia de turisme segur a les Illes Balears, pensada per millorar la seguretat dels turistes, ampliant la informació de les mesures i infraestructura pensada en el control de la pandèmia.
En aquest sentit, l’estratègia conclou que les Illes es troben completament preparades per poder afrontar una reobertura de l’activitat turística aquest estiu, gràcies a
una encertada gestió de l’epidèmia, amb l’aplicació de mesures contundents des de les primeres etapes
un tancament total del territori a través de la finalització de les comunicacions marítimes i aèries
el reforçament de les capacitats sanitàries tant hospitalàries com a Atenció Primària
el treball i la responsabilitat dels agents econòmics i socials garantint la seguretat i la salut de les persones treballadores
L’estratègia contempla dos fronts d’actuació. D’una banda, explica la capacitat de reacció sanitària que tenen les Illes, a cadascuna d’elles, tant per infraestructura com per recursos humans, mèdics i sanitaris.
D’altra banda, l’estratègia també aborda la seguretat, prevenció i protecció en diferents àmbits i espais on hi interactua la població turista, establint protocols de seguretat i guies per oferir majors garanties de condicions de seguretat. En concret, s’han realitzat guies preventives a allotjaments turístics, restauració, comerç, transport discrecional, transport púbic i serveis diversos.
Finalment, s’informa sobre els controls realitzats a ports i aeroports, a fi de que la malaltia no s’estengui, amb dos tipus de control: controls de temperatura corporal i realització d’un qüestionari sobre simptomatologia.
S’INTENSIFICA EL TREBALL DE CARA A LA PROVA PILOT
Un altre aspecte plantejat a la Mesa de Diàleg Social té a veure amb la prova pilot en la qual el Govern dels Illes Balears està treballant de manera conjunta amb el sector empresarial i els sindicats durant les últimes setmanes. Tot amb l'objectiu de poder rebre un grup reduït de turistes alemanys durant la segona quinzena de juny.
El conseller Negueruela ha assegurat durant la seva compareixença que el document final està “molt avançat i treballat amb els ministeris afectats” i que únicament s'està esperant ja la “resposta del Govern d'Espanya”. En aquesta línia, Negueruela ha defensat “apostar per aquest corredor segur”.